Φορολογια

Αλλαγές έρχονται στις αντικειμενικές αξίες

Φωτιά βάζουν στην τσέπη των φορολογουμένων στις λαϊκές συνοικίες οι νέες αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών τα ακίνητα θα υπολογίζονται με νέες τιμές οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα είναι πολύ πιο μεγάλες από τις σημερινές τιμές ζώνης.

 

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με στόχο να φτάσουν στα επίπεδα των εμπορικών δεν σημαίνει απαραίτητα μειώσεις, παρά το γεγονός ότι η αγορά ακινήτου έχει παγώσει.

 

Ειδικά στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, κάθε άλλο παρά ρίχνει τις τιμές.

 

Μάλιστα σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης οι νέες ελάχιστες τιμές θα κινούνται κοντά στα 1.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον και έτσι πολλές περιοχές θα δουν αυξήσεις 20% και 30%.

 

Με την ελάχιστη τιμή κοντά στα χίλια ευρώ θα υπάρξουν αυξήσεις 250 ως και 400 ευρώ σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου.

 

Οι σημερινές τιμές:

 

Πέραμα    600

Άνω Λιόσια    600

Ελευσίνα    650

Αγία Βαρβάρα    700

Κερατσίνι    700

Δραπετσώνα    700

Ίλιον    750

Περιστέρι    750

Νίκαια    800

Αιγάλεω    800

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλες αυτές τις περιοχές εάν ισχύσει το χιλιάρικο θα επιβαρυνθούν με πολύ μεγαλύτερους φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ ο φόρος μεταβίβασης κλπ.

 

Ουσιαστικά στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει τεράστια αύξηση εάν δεν υπάρξει αλλαγή στους συντελεστές.

 

Μικρότερες θα είναι οι αλλαγές σε περιοχές όπως το Γαλάτσι, η Καισαριανή και ο Κορυδαλλός όπου οι τιμές κινούνται σήμερα από 850 ως 950 ευρώ/τετραγωνικό.

 

Στα… ίδια θα μείνουν όπως όλα δείχνουν τιμές ακινήτων σε περιοχές που βρίσκονται στο 1ο το 4ο και το 6ο διαμέρισμα της Αθήνας όπου οι τιμές είναι από 900 ως και 950 ευρώ το τετραγωνικό.

 

Ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες θα δουν εκτίναξη των φόρων σε ακριβές περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι υψηλές θα υπάρξουν μειώσεις που θα αγγίξουν και το 40%.

 

Οι περιοχές όπου αναμένεται να “πέσουν” οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι το Ψυχικό, η Φιλοθέη, η Γλυφάδα, η Εκάλη, η Βουλιαγμένη, το Κολωνάκι η Κηφισιά και άλλες όπου σήμερα είναι πάνω από τα 4.000 ευρώ.

 

Πηγή:pronews.gr